Kallekunskap
Vad vet du egentligen om Kalles och kaviar? Kalles älskas av många och för att få kalla sig en äkta Kaviarkonnässör gäller det att ha koll på sin kaviarfakta.
En svensk klassiker
Visste du att vi ätit Kalles sedan 1954? Det är många som växer upp med Kalles och vi är en kaviarälskande nation där hela 7 av 10 äter kaviar. Varannan kaviartub som säljs är en Kallestub och 9 av 10 känner till Kalles. Ungefär lika många som vet vem kungen är (som också heter Kalle, Kalle med C).
Matematik på Kalles vis
Var tredje sekund säljs det en tub Kalles! Det blir mååånga tuber det! Nämligen hela 10 miljoner tuber Kalles, vilket räcker till sisådär 183 miljoner mackor! Mummmms! Om man skippar mackorna och istället klämmer ut den mängden Kalles vi äter i Sverige på ett år räcker det 1,6 varv runt jorden.
Det röda guldet
Kalles kaviar görs av rom från torsk. Torsken fiskas framförallt vid Nordnorge (Norska Havet & Barents hav). Vi köper in rommen från både små och stora beredare. Om rommen är högklassig så köps den in. Den blandas med socker och salt, fylls på tunnor och sedan skickas tunnorna, med båt, till vårt bergrum i Bohuslän där rommen får ligga och mogna i ca 9-12 månader. Den långa lagringen är viktig för att kaviaren ska få den smak som vi eftersträvar. Rommen lagras i minst sex månader, men gärna upp till två år, för den bästa Kallessmaken. Men det är bara den allra bästa rommen som tål att lagras länge, det är därför vi är så måna om att köpa in den bästa råvaran. För rom är som ett årgångsvin, ju längre den lagras desto bättre blir smaken!
Kalles är turkiska!
Alla som säger Kalles kaviar talar turkiska…fast de vet inte om det. Kaviar är från början ett turkiskt ord (havyar) som betyder fiskägg och som vi tagit upp i svenska språket. Numera tänker vi mer på Kalles när vi tänker kaviar och då på tub såklart.
Kung Kalle
När Carl XVI Gustaf 1999 valdes in i Gastronomiska akademien passade han på att framhäva Kalles kaviar, för att den ”förtjänade det”, och avslöjade att han använder Kalles när han gör kaviarsufflé, till familjens stora behållning.
Lättare än luft?
Kaviar tål inte luft, det är därför Kalles måste ligga i en aluminiumtub och inte i till exempel en plasttub. För en plasttub fylls med luft då man har pressat ut innehåll. Aluminium däremot förblir i den form man pressat den till.