Historien om Kalles.

Det finns mycket att berätta om Kalles kaviar. En del av det – hur vi arbetar för hav och miljö – kan du läsa mer om på orklafoods.se. Här tänkte vi ägna oss åt en liten historielektion.
Ordning i klassrummet!

1850

Redan nu äter vi kaviar i Sverige. Men den smakar inte som Kalles. 1800-talets kaviar består bara av saltad torskrom och är betydligt starkare.

1900

Runt sekelskiftet tillsätts socker och kryddor till kaviaren.

1910

Någon testar att blanda olja i torskrommen. Kaviaren blir lite mildare. Och dessutom bredbar.

1940

Nu börjar man röka kaviaren. Det gör den ännu mildare – och mer lik Kalles.

1950

En gårdfarihandlare säljer receptet på det som ska komma att bli Kalles kaviar till Abbas fabrikschef Gunnar Stensby. 1000 kronor får han betala.

1954

Äntligen! Nu lanserar vi Kalles kaviar. Eftersom provsmakningar visat att barn älskar den nya kaviaren, bestämmer vi oss för att sätta en liten kille på den blågula tuben. Han får heta Kalle eftersom det är ett populärt namn på femtiotalet. Vår reklambyrå tycker att det är en bra idé att Abba-chefens sexårige son, Carl Ameln, ska få föreställa Kalle. Och det tycker vi också. Som tack för att vi får låna hans ansikte får Carl gratis kaviar resten av livet. Vi levererar tuberna till hans dörr än idag.

1955

Kalles Kaviar blir genast en succé. En miljon tuber säljs under det första året.

1975

För första gången släpper vi en ny sorts Kalles: Kalles röd. En extramild kaviar.

1976

Nu lanserar vi Kalles grön, med dill.

1980

Vi testar att sälja Kalles i en bordsask. ”Väldigt praktiskt”, tycker de flesta vuxna. ”Inte lika roligt som en tub”, tycker de flesta barn. Så vi tar självklart bort bordsasken.

2001

Den första produktnyheten under det nya årtusendet blir Kalles light. Numera heter den Kalles lätt.

2002

En ännu mildare variant av extramild kaviar ser dagens ljus: Kalles junior. Den tillverkas i två år.

2004

Kalles randiga är här! Kaviar och färskost i krämig förening.

2006

Nu släpper vi Kalles randiga med ägg. Hurra!

2007

Och konstigare blir det. I år lanseras Kalles randiga med banan. Det är faktiskt mycket godare än det låter! Dessutom släpper vi tre färskostsmaker på burk: Naturell, räka och rökt lax. Ingen av årets nyheter överlevde svenska folkets dom. Tyvärr?

2008

Vi röker en kaviar sju gånger längre än Kalles original, och lanserar den som Kalles guld. Den blir snabbt älskad av många.

2009

Nu kommer Kalles prickiga, en färskost med pyttelite kaviar. Vissa kallar den för en kaviar för dem som inte gillar kaviar.

2013

Kalles kaviar original blir MSC-märkt. Kul för oss, men framförallt bra för miljön. Marine Stewardship Council är en oberoende organisation som arbetar för att skydda världens fiskbestånd. Läs gärna mer om dem här msc.org.

2013

En Kalles prickiga-liknande färskost på burk lanseras, Kalles kombo kallar vi den.

2014

Kalles med smak av Gräslök kommer på tillfälligt besök! 

2016

Ta-daa! Dags att ställa högre krav på mackan - Kalles Krav äntrar Kalles familjen! 

2017

Kalles Mild har fått ett nytt recept som är ännu mildare och godare. Vissa kallar den till och med för världens godaste kaviar. Kalles Lätt har också fått ett nytt recept och innehåller nu 50% mindre socker.

2017

Lillkalle kommer på besök! Under några veckor under hösten kan man köpa Kalles i 100 grams tuber - perfekt till handbagaget! 

MSC.

Kalles kaviar görs av rom från bara torsk. Och all fisk som fångas kommer från MSC-certifierat hållbart fiske.

Det känns väldigt bra att vi kan sätta MSC-märket på hela Kalles-sortimentet. MSC står för Marine Stewardship Council och de jobbar med att öka utbudet av fisk och skaldjur som fångats med hållbara metoder. Läs gärna mer om vår omtanke om havet och märkningar här.